Võta aega, et mõista ja armastada seda, kes sa oled

Usalda ennast, sa tead rohkem, kui sa arvad… Üks väga kallis inimene ütles mulle hiljuti midagi sarnast. Me tihti kahtleme iseendas ning küsime teiste käest nõu. Nõu küsimine on väga tark mõte, kuid sageli laseme kellegil teisel enda eest otsustada, kuna me ei usalda ennast. Me ei julge otsust ise vastu võtta. Nii palju, kui on inimesi on ka arvamusi, ideid. Üli oluline on iseennast kuulata ning panna kõrva taha ka teiste mõtted. Kokku panna ideed enda omadega või jääda truuks originaal ideele. Oleneb mõttest, aga oluline on ennast usaldada vähemalt samapalju, kui usaldad seda, kelle käest küsid.

Mul oli periood, kus ma ei julgenud enda ideid väljagi öelda. Automaatselt arvasin, et minu ideed pole head ja kellegil on kindlasti parem idee. Milleks seda üldse välja öelda? See on jällegist enda maha tegemine. Sinu ideed on sinu ideed, sinu mõtted on sinu mõtted. Jaga neid maailmale. Kõigi ideed on olulised ja vajalikud. Kas ka nende ideedega midagi peale hakatakse? Kes teab, vähemalt sa oled need välja käinud. Kui sa neid välja ei käi, siis kindlasti ei lähe need käiku. Vähemalt anna minna ja proovi. Sul on antud sinu hääl, kasuta seda.

Kuidas õppida ennast usaldama ja kuulama? Veeda aega endaga. Ma ei tea, kuidas on sul, aga mulle tundus üksinda olemine naljakas, lausa imelik. Nagu peaks kohe teleka taustaks sumisema panema, kellegi külla kutsuma või muud plaanid tegema. Tegelikult ju aeg iseendaga on kõige olulisem aeg üldse. Mõtle, kui tore on minna deidile iseendaga. Jalutama iseendaga, jagada mõtteid iseendaga. Astuda samm tagasi ning läbi käia emotsioonid, tunded, ideed, uued ja vanad teadmised. See kõik tundus mulle väga imelik. Suur osa oli kindlasti tingitud sellest, et ma ei meeldinud endale. Aega veeta kellegagi, kes sulle ei meeldi pole ju tore. Vabal ajal, kui peaks laskma ajul puhata, panin ma alati telekast sarja mängima. I have Netflix you know.. See pole, aga õige iseendaga aja veetmine. See on teleka sisse laskumine, ulme maailmaga kaasa minemine. Nende emotsioonide tundmine, mida telekast sulle parasjagu pakutakse. Vahest tõesti me tunneme, et meil on seda vaja, kuid tegelikult on see aja raiskamine. Sul on võimalik kogu oma vaba aeg sinna sisse panna. Ma mäletan, kuidas mõni sari oli nii kaasa haarav, et vaatad kuni hommikuni välja. Vahest on sul enne tööd aega natukene rohkem, kui tavaliselt ning samuti saad ruttu ühe osa ära vaadata. Ma vaatasin järjest hooaegade kaupa sarju, kui üks lõppes, otsisin uue sarja, mida vaadata. Mida tarka ma enda vaba ajaga tegin? Ma lisasin lisamüra ja ebavajalikku informatsiooni enda ajju. Kas see oli mulle kuidagi kasulik? Kas ma õppisin ennast rohkem tundma? Noup! Muidugi on teleka vaatamine ka tore ning eriti filmiõhtud aga see pole see, mida ma hetkel mõtlen. Kasulik ta kindlasti pole.

Kuidas iseendaga aega veeta? Kuna mina olen hetkel ennast töötuks võtnud, siis mul on seda aega arvatavasti natukene rohkem, kui sul praegu. Kindlasti leiad ka sina selle aja kusagilt. Kui leiame aega, et teha rumalusi. Aega, et peole minna. Aega, et telekat vaadata. Leiame samuti aja lihtsalt endale võtmiseks. Mulle näiteks väga meeldib hommikul Lisanna lasteaeda viia, sealt kohvikusse sööma minna ning edasi mere äärde jalutama, üksinda. Tavaliselt kõnnin üks tunnike või kaks, kuid isegi 10 minutit üksinda kõndida on hea. Panen muusika mängima kuna just niimoodi lähen ma „mediteerivasse“ olekusse. Mu pea mõtleb midagi, kuid samas ei mõtle millegile. Just, kui teeks restarti. Alati, kui ma mereäärde jõuan võtan ma klapid peast ning seal hakkab õige rahu pihta. Meri.. Lainete loksumine, mere kohin, mere värskus. See on midagi imelist. Sa lihtsalt vaatad kaugusesse ning oled. Igakord ma leian ennast ohkamas kuna see on lihtsalt nii metsikult kaunis vaatepilt. Silm puhkab nagu öeldakse. Ma naudin seda aega iseendaga ning ma naudin seda vaadet, mis on meie ümber. Alles hiljuti ma ei näinud seda, mu silmad olid kinni. See, kui kaunis on loodus meie ümber, on täiesti crazy, mitte ainult Hiiumaal, mitte ainult välismaal, mitte ainult seal, kuhu lähed puhkama. See on igalpool, me lihtsalt hoiame enda silmi kinni ja ei näe seda. Tee silmad lahti ja vaata! Juba ongi su elus midagi ilusat juures.

Kuidas, siis veel endaga aega veeta? Leia endale hobi. Ausalt, see on mega tore, kui sul on midagi, mida sulle lihtsalt meeldib teha, millega ei peagi raha teenima. Minu hobiks on mandalate joonistamine, maalimine ning pudelitele joonistamine. Mandalate tegemine viib mind täieliku rahu sisse. Mu pea on täiesti tühi ning mul on lihtsalt hea olla, olen õnnelik. Nende joonistamise avastasin täiesti kogemata. Kõigepealt hakkasin topsidele joonistama töö juures, edasi pudelitele ning nüüd joonistan ka paberile ja lõuendile. Ma ei ole absoluutselt mingi profesionaal selles kuid see on midagi, mis mulle nii väga meeldib ja rõõmsaks teeb. Nad tulevad mul pidevalt vildakad, aga nad ikka meeldivad mulle. Sa ei peagi oma hobis meister olema, lihtsalt tee midagi mis tekitab sinus hea tunde. Kui tihti me jätame asjad pooleli kuna me pole selle tegemisel koheselt parimad. Hakkab jälle see teistega võrdlemine pihta. „Ta on selles palju osavam, tema pilt tuli palju parem, tal on palju ilusam hääl“. Väga tore, kui keegi oskab midagi hästi ja on andekas. Huvitav, kui kaua ta selleks vaeva nägi? Seda sa ju ei tea ning see ei loe. „Ma ei oska midagi“ on rumal väide. Tee, siis midagi mida sa ei oska. Laula, kui sa ei oska. Tantsi, kui sa ei oska. Joonista, kui sa ei oska. Tee seda, mida sulle meeldib teha. Sul pole vaja ennast teistega võrrelda, praegu oled lihtsalt sina ja sina. Sa oled üksinda. Sa ei pea kellegile midagi tõestama, sa lihtsalt veedad aega iseendaga. Tee seda, mis paneb sulle naeratuse näole. Su naeratus on nii oluline. Naeratus toob rõõmu kellele iganes sa otsa vaatad.

On nii palju asju, mida sa saad üksinda teha. Mis on tore, mis on lõbus, mis on lõõgastav, mis on hariv, mis on kasvõi igav. Vahest võib ka igav olla. Seega ole üksi. Veeda aega üksi. Söö üksinda, vii ennast ise välja, maga üksinda. Võta aega, et mõista ja armastada seda, kes sa oled. Õpi ennast tundma, siis on ka lihtsam ennast usaldada.

0 mõtet “Võta aega, et mõista ja armastada seda, kes sa oled” kohta

  1. Nii tuttav!
    Mina vajan ka iga nädal natuke aega täiesti iseendale! Minu pinge maandajad on ka jalutamine, muusika ja loodus!
    Käin ise endaga regulaarselt jalutamas.
    Paljud küsivad, et miks ma seda teen? Vastan tihti peale, et ma olen rõõmsam ja rahulikum pärast. Olen lihtsalt õnnelik! Tunnen, et ma olen siis parem ema, abikaasa ja inimene.

    Väga tubli oled, Linda! Kirjuta edasi, kindlasti väga paljud ehk õppivad sinult midagi!

Leave a Reply